ВАЖНО: Pегистрирана повишена заболеваемост от Панлевкопения при котките.

  • ВАЖНО!!! Отново е регистрирана Повишена заболеваемост от панлевкопения. Публикуваме отново информация за вируса. Молим ви при първите забелязани симптоми потърсете незабавно ветеринарна помощ!
  • "Котешката чума "не е нещо извънредно, смъртоносно и опасно за хората!!! Става въпрос за добре известния котешки вирус със сезонен характер, наречен Панлевкопения, който е включен в редовната годишна ваксинация при котката.
  • Вирусът наистина е смъртоносен и лесноразпространим, върлува целогодишно, но през влажните сезони на годината - Пролет и Есен често води до епидемии. Симптомите са много близки до отравяне и засягат предимно млади неваксинирани котки. Първите симптоми са: отказ от храна, повръщане, висока температура и диария.
  • Вирусът по никакъв начин не е опасен за хора или животни от други видове! За да защитите вашата котка, ваксинирайте я редовно и я обезпаразитявайте. При първи симптоми или притеснително поведение незабавно я заведете на ветеринар.
  • Въпреки данните за висока смъртност и различни щамове на вируса, със съвременните препарати, диагностика и лечение винаги има шанс за спасение, в случаите на навременно поставена диагноза.
  • Добри резултати дават хомеопатичните препарати, имуностимулантите, препаратите с готови биологични субстанции и витамини. Спазвайте добра хигиена, почиствайте обувките, дрехите и ръцете си след прибиране у дома. Вирусът е устойчив на високи температури и препарати. Подходящи дезинфекциращи препарати са съдържащите белина и сходни субстанции.
  • Ако забележите притеснително състояние на вашата котка, не изпадайте в паника -Заведете я възможно НАЙ-БЪРЗО НА ВЕТЕРИНАР и настоявайте за тест или кръвни изследвания за правилна диагностика и адекватно и навременно лечение! И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - АКО ВАШАТА КОТКА Е БОЛНА, ТЯ НЕ Е ОПАСНА ЗА ВАС И ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО Преди всичко вашата котка има нужда от Вас и от Помощ!
  • Ако забележите други животни във външната среда с подобни симптоми и имате възможност да им помогнете - Направете го! Без намесата на ветеринар и подходяща терапия, те няма да оцелеят! АХВ
Bookmark the permalink.

Comments are closed