Защо котките обичат да мачкат?Вашата котка лежи в скута ви и доволно мърка. Понякога обаче тя доволно свива и изпъва лапички, леко изваждайки ноктите си, правейки едно от най-приятните неща, на което са способни котките – да мачка. Котешкият масаж е изключително отпускащ и всеки собственик се радва на своя любимец, когато той му се отплаща по този начин за ласките и вниманието. Но дали това е единствената причина поради която котките мачкат? И ако не, защо го правят всъщност?
Малките котенца знаят за ползите от масажа още с раждането си. Намирайки млечната жлеза на майка-котка, те я масажират, за да стимулират производството и отделянето на млякото. Тогава защо възрастните писани продължават да мачкат още дълго след като са спрели да сучат? Експертите са на мнение, че котките завинаги запазват „детското у себе си“ и масажират меки обекти, защото продължават да свързват мачкането с приятното усещане от вкуса на майчиното мляко.

Котките обожават вниманието. Но както знаем, понякога любовта боли. Въпреки че вашата писана „ви мисли само доброто“ и ви мачка с наслаждение, радвайки се на милването и вниманието ви, тя би могла да вкопае ноктите си малко по-надълбоко в кожата ви. Ох! Не наказвайте своята писана за това поведение – тя не би разбрала какво искате от нея, защото всъщност тя показва своята привързаност с приятелски масаж. Вместо това сложете кърпа или дреха между себе си и своята котка, така че тя да не може да забие ноктите си в кожата ви. Опитният ветеринарен лекар също би могъл да подреже нотките на вашата котка.

Mачкането наистина е признак на привързаност, но то има и други полезни приложения. Както е известно на всички собствени на котки, мъркащите създания обожават да си подремват. Наред с протягането, мачкането е начин да се раздвижат без всъщност да им се налага да стават. Хитро!  Когато кажем, че един котарак маркира, обикновено си представяме как той се изхожда върху най-неподходящото място в нашия дом, принуждавайки ни отново да посегнем към препаратите за почистване и за да се захванем за работа… Но мачкането също е вид маркиране – особено ако се сетим за остренето на ноктите, което силно наподобява на масажирането при котките. И да, когато вашата котка ви мачка, това е вероятно защото ви маркира… по най-добрия възможен начин.

http://petvet.bg
Bookmark the permalink.

Comments are closed